A klasszikus kókuszgolyó hozzávalói:
- 25 dkg darált háztartási keksz
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 dl tej
- 4 dkg kókuszreszelék
A klasszikus kókuszgolyó elkészítése:
Kezdésként egy mély tálba tegyük a morzsolt háztartási kekszet. Ez lehet akár a maradék kekszünk vagy egy kifejezetten erre a célra vett keksz, melyet előzőleg aprítógépben aprítottunk fel. Ez a kekszalap biztosítja a klasszikus kókuszgolyók stabilitását és formáját.
A kekszmorzsához adjuk hozzá a kakaóport, mely gazdag csokis ízvilágot és mély színt kölcsönöz a készülő golyócskáknak. Majd az édességért felelős porcukrot is beleszórjuk, ami tovább mélyíti az ízharmoniát. Az állagért és a finom, selymes textúráért a szobahőmérsékleten puha vajat keverjük hozzá, ami összeköti az alapanyagokat.
A tökéletes állag érdekében egy kis tej is kerül bele. Így a golyók könnyedén formálhatóak lesznek. Azok, akik szeretnek egy kis alkoholos csavart adni a süteményeknek, bátran csepegtessenek bele rumot vagy rumesszenciát, ami kiegészíti a kókuszgolyók karakterét.
Ha mindent a tálba tettünk, gondosan keverjük össze az anyagokat. Ezt spatulával vagy akár a kezünkkel is megtehetjük, így biztosítva, hogy minden jól összeérjen és egyenletes masszát kapjunk. A keveréknek könnyen kezelhetőnek kell lennie.
A formázáshoz egy külön tálba tegyük a kókuszreszeléket. Ez borítja majd a golyók külső felületét és mély, karakteres kókuszízt ad nekik. A masszából kis gombócokat gyúrunk, melyeket aztán a kókuszreszelékbe forgatunk. Fontos, hogy a reszelék mindenhol jól tapadjon a golyócskákhoz.
Az elkészült kókuszgolyókat egy tálra helyezzük és legalább 60 percre a hűtőben pihentetjük. Ez idő alatt a golyók teljesen összeállnak és kiváló állagúvá válnak. Amint a hűtési idő letelt, már fogyaszthatók is. Tálaljuk hidegen, és merüljünk el a kókusz és a kakaós-kekszes kombinációjában. Legyenek ezek a kókuszgolyók a délutáni kávénk kiegészítői vagy egy esti finomság.
Mindenkinek ízletes nassolást!